میدان نقش جهان اصفهان که با نام میدان امام نیز شناخته میشود، یکی از شاخصترین و زیباترین مکانهای تاریخی ایران است. این میدان باشکوه که میزبان آثار باستانی ارزشمندی چون مسجد شیخ لطفالله، مسجد امام و عالیقاپو است، بدون شک در زمره برترین جاهای دیدنی ایران قرار میگیرد. در طول تاریخ، میدان نقش جهان دورههای مختلفی از رونق و رکود را تجربه کرده، اما امروز بهعنوان یک میراث جهانی یونسکو، جلوهای از شکوه فرهنگی و معماری ایرانی است و گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند.
درباره میدان نقش جهان
میدان نقش جهان اصفهان مجموعه تاریخی مهمی در ایران و جهان میباشد این میدان زیبا همه ساله پذیرای گردشگران زیادی است که برای بازدید از اماکن تاریخی و دیدن زیبایی های این میدان به اصفهان مسافرت می کنند. میدان نقش جهان قبل از انقلاب به میدان شاه معروف بود و سپس بعد از انقلاب میدان امام نامیده شد میدان نقش جهان در طول تاریخ نام های دیگری مثل ، میدان نو، میدان قصر میدان بزرگ، میدان اصلی و میدان سلطنتی اشاره کرد.
قبل از زمان صفویه در جای میدان باغ زیبایی به نام نقش جهان قرار داشته:این باغ نام خود را از یک شهر در آذربایجان گرفته که آن شهر امروزه نخجوان نامش میباشد حمدالله مستوفی در سفرنامه اش این شهر قدیمی را اینگونه وصف میکند میدان امام در شمال اصفهان و در قلب مجموعه تاریخی شهر میباشد که زمانی دولتخانه شاهان صفوی بوده،که پرشکوه ترین دوران تاریخی این میدان به دوره شاه عباس صفوی بر می گردد شاه عباس که پایتختت را از قزوین به اصفهان انتقال داد بناهای تاریخی این میدان را پایه گذاری کرد و رونق اقتصادی و گسترش بازار را در آن به ارمغان آورد. میدان تازه ساخته شده در این زمان را میدان نو گزاشتند.
بعدها با وسعت دادن میدان در زمان شاه عباس دوم و بزرگتر شدن آن نام میدان نو را به نقش جهان تغییر اسم دادند.در ساختن این میدان از میدان عتیق که میان قدیمی در اصفهان بوده الگو برادی کرده اند طول میدان نقش جهان از 500 متر بیشتر و دارای عرض 160 متر میباشد 200 حجره در دو طبقه اطراف میدان قرار دارد و چهار بنای مهم تاریخی در قسمتهای مختلف آن قرار دارد در دوره های گذشته برای محافظت از ساختمان ها طاق هایی در اطراف میدان می ساختند که به مرور زمان به حجره های امروزی تبدیل شد میدان نقش جهان اصفهان علاقه مندان زیادی در سراسر جهان دارد و در هشتم بهمن 1313 این مجموعه عظیم تاریخی در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت در اردیبهشت 1358 این میدان یکی از اولین بناهای ایرانی بود که در فهرست یونسکو قرار گرفت.
تاریخچه میدان نقش جهان
قبل از حکومت صفویان در محل میدان نقش جهان باغ بزرگی وجود داشت و در قسمت میانی میدان که «در کوشک» نام داشت بناهای نظامی از دوره تیموریان و آق قویونلوها بوده که این قسمت بخش غربی میدان امروزی بوده که در حال حاضر عمارت عالی قاپو در آن میباشد،از زمان حکومت سلجوقیان،این مکان محل برگزاری جشن های ملی مثل نوروز و جایگاه اعدام محکومان بوده و در زمان صفویان با تغییر پایتخت از قزوین به اصفهان دوران جلال و شکوه این میدان استارت خورده و فضای آن محل جایگیری ساختمانهای دولتی و کاخ شاه شد.
شاه عباس صفوی با هدف توسعه شهر به طرف قسمت جنوبی آن در حاشیه زایندهرود،با به کار گماشتن معماران ماهری مثل استاد محمدرضا و علی اکبر اصفهانی اولین بنا را در این میدان ساخت.
در ساخت این میدان و بناهای تاریخی آن از سبک معماری میدان ایرانی سرمشق گرفته شده که از نمونه های بارز آن می توان به، میدان امیر چخماق یزد،میدان عتیق اصفهان میدان شاه قزوین و میدان صاحب آباد این شهر اشاره کرد.
آثار هنری به کار رفته در بناهای این میدان می شود به کتیبه علیرضا عباسی اشاره کنیم که بر سردر مسجد امام می باشد این کتیبه به خط ثلث در تحسین از شاه عباس اول نوشته شده است کتیبه دیگر بر سردر مسجد جامع، منقش به خط محمد رضا امامی می باشد که اسم معماران این اثر را در آن میبینیم.
اولین پایه های شکل کنونی میدان امام در سال 1011 ساخته شد و ساخت میدان و بناها به تدریج تا سال 1025 به پایان رسید کار تزیین مسجد و بناها از سال ۱۰۲۵ قمری شروع شد و تا موقع حکومت دو تن از جانشینان شاه عباس ادامه داشت.
بسیاری از قسمت های نقاره خانه به دلیل کوتاهی شاهان قاجار ویران شد.
در زمان آخرین پادشاهان صفوی شاه سلطان حسین،، شاه سلیمان میدان نقش جهان شکوهش را از دست داد و آب های روان در جویی ها کدر و درختان خشکیدند. روند این تخریب در حمله اشرف افغان به اصفهان شدت دار شد و تا دوره قاجار ادامه داشت. به علت بی احتیاطی شاهان قاجار خیلی از بخش های کاخ ناگرخانه ویران شد به دلیل جابه جایی پایتخت از اصفهان دیگر توجه زیادی به این میدان برجسته در مرکز اصفهان نمی شد.
در زمان پهلوی اول، رضاخان مرمت بناها و حجره های اطراف نقش جهان را آغاز کرد و رونق اقتصادی به بازار نقش جهان بازگشت این میدان در زمان رضاخان در فهرست آثار تاریخی ایران به ثبت رسیده است. از آن دوره تا امروز، میراث تاریخی بسیار ارزشمندی در این میدان حفظ می شود. در سال های اخیر ساخت برج جهاننمای اصفهان در نزدیک میدان نقش جهان اصفهان حاشیه های زیادی داشت که در نتیجه باعث تخریب دو طبقه از برج برای حفاظت از منظر فرهنگی این میدان شد.میدان نقش جهان همچنان یکی از بزرگ ترین میدان های جهان است و از نگاه سفرنامه نویسان خارجی زیبایی آن وصف ناپذیر است این میدان در گذشته محل برگزاری جشنهای سلطنتی، بازیهای چوگان، رژههای نظامی، جمعه بازار و بسیاری رویدادهای دیگر بوده که در این ایام همه جای ان را چراغانی می کردند.برای مردم عادی فضای میدان نقش جهان بهترین مکان برای گشت و گذار و خرید بود. دو دروازه سنگی چوگان که در این میدان به یادگار مانده از قدیمیترین دروازههای چوگان در جهان میباشد.برای ساختن نمونههای خارجی زمینهای چوگان از میدان نصف جهان الگو برداری شده است.اکنون در طبقه فوقانی میدان امام موزه بزرگ اسلامی در حال ساخت است و با تکمیل آن، این مکان بزرگترین مکان برای آشنایی با فرهنگ اسلامی خواهد بود میدان نقش جهان اصفهان همچنان بزرگترین پایگاه سیاسی، توریستی مذهبی، اقتصادی، و تفریحی در اصفهان میباشد.
میدان نقش جهان کجاست؟
میدان نقش جهان اصفهان در شمال شهر و در قلب اماکن تاریخی اصفهان قرار دارد در شرق میدان، خیابان حافظ و در غرب آن خیابان سپه، مسیرهای ورودی به این میدان می باشند خیابان سپه عمود بر زایندهرود میباشد و به دلیل وجود پارکینگ در ورودی این خیابان به میدان، تردد زیادی دارد از خیابان استانداری، کوچه پشت مطبخ و تمام کوچههای موازی می شود پیاده به میدان برویم
میدان عتیق (امام علی فعلی) در شمال شرقی میدان نقش جهان قرار دارد و تنها دو و نیم کیلومتر با میدان نقش جهان فاصله دارد میدان نقش جهان دارای سه محور می باشد محور اول شمال به جنوب است و مسجد امام را به دروازه قیصریه متصل می کند.محور شرقی – غربی دوم حدفاصل مسجد امام و عمارت عالی قاپو را در بر می می گیرد محور سوم نیز از شرق به غرب به موازات کاخ چهل ستون است، تا ساختمانها و بناهایی که در گذشته بوده.است امروزه ویران شده است.
اکنون در امتداد بناها و ساختمان های تاریخی از این میدان تا زایندهرود تنها عمارتهایی محدود باقی مانده که از معروف ترین آنها می شود به عمارت چهل ستون و کاخ هشت بهشت، اشاره کنیم.در محوطه بیرونی،نقش جهان صحن مساجد چهار ایوانی منقطع با چهار دروازه، تردد به کاخ شاهی و مسجد جامع عباسی و مسجد شیخ لطف الله را آسان میکرد که قبلا رد شدن از این مسیر در انحصار شاه و مقامات بود وقتی این مسیر ترمیم شد و باز شد گردشگران نیز می توانند از این مسیر بازدید کنند و در این مسیر با گذشتن از فضای تاریخی آن اول به کاخ عالی قاپو می رسید و بعد از بازدید از کاخ وارد میدان خواهید شد.
جاهای دیدنی میدان نقش جهان
هر یک از بناهای تاریخی ساخته شده در این میدان نمادی از زندگی شهری اجتماع و وحدت ملی بود.. مسجد جامع عباسی یا مسجد شاه در ضلع جنوبی این میدان که مرکز اجتماعی شهر است و در مناسبت های مختلف جمعیت زیادی در آن جمع می شوند، ساخته شده است. مسجد شیخ لطف الله در ضلع شرقی مرکز مذهبی عمارت عالی قاپو در غرب میدان مرکز حکومتی و سردر قیصریه از دیگر بنا های تاریخی واقع در ضلع شمالی میدان نقش جهان اصفهان از مراکز مهم اقتصادی شهر هستند.
دور تا دور میدان را حجره های تاریخی احاطه کرده اند که امروزه مهمترین مرکز فروش صنایع دستی اصفهان است.بازسازی حجره های قدیمی نقش جهان برای حفظ هنر و گسترش صنایع دستی این شهر در سال های اخیر انجام شده است دو دروازه قدیمی چوگان نیز از آثار تاریخی این میدان است.و در این بخش به معرفی این بناهای تاریخی برجسته خواهیم پرداخت.
عمارت عالی قاپو
عمارت عالی قاپو در ضلع غربی میدان نقش جهان اصفهان زیر بنایی 1800 متری و 6 طبقه دارد از ویژگی های بارز این کاخ می توان به تزئینات باشکوه طبقات انعکاس صدا در ورودی کاخ،تالار پذیرایی باشکوه و تالار موسیقی اصلی اشاره کرد. در این کاخ 53 اتاق برای استراحت ، برگزاری جلسه دولتخانه و پذیرایی از سفرا و میهمانان تعبیه شده است ساس معماری دولتخانه مبارکه نقش جهان اصفهان بر پایه های چوبی بنا شده است. این بنای زیبا همچنان در حال بازسازی است
مسجد شیخ لطف الله
یکی از زیباترین مساجد تاریخی جهان، مسجد شیخ لطف الله اصفهان میباشد این مسجد به دستور شاه عباس اول و فقط برای شاه ساخته شد مسجد شیخ لطف الله در شرق میدان نقش جهان میباشد در موقع حکومت قاجاریان به ساختمان اصلی و تزیینات مسجد خسارتهای زیادی وارد کردند اما رضا شاه پهلوی آن را مرمت کرد. ساخت گنبد 32 متری مسجد شیخ لطف الله 17 سال به طول انجامید. کاشی کاری های گنبد حاصل بازسازی سال 1315 است.این مسجد برخلاف مساجد های دیگر دوره صفویه،دارای صحن و مناره نیست کتیبه ای مزین به خط خوشنویس معروف علیرضا عباسی بر سردر این بنا خود را نمایش می دهدسردر قیصریه
سردر قیصریه در ضلع شمالی میدان نقش جهان اصفهان میباشد و دروازه ورود به بازار سنتی و معروف اصفهان میباشد طبقه سوم این بازار در قبلا نقاره خانه بوده که ساعات مختلف روز با موسیقی در آن اعلام می شد این قسمت از بازار قیصریه در دوره قاجار تخریب شد سردر قیصریه، چهار در فرعی و یک دروازه اصلی را مشتمل میشود در سال 1340 حوض روبروی این دروازه تبدیل به باغچه شد اما امروز دوباره مرمت شده است به علت شباهت این بنا به نمونه اش در شهر قیصریه این اسم را بر این بنا گذاشتند از شاخص ترین آثار باقی مانده از این بنای تاریخی می توان به نقاشی ساعت قلعه پرتقالیهای هرمز ناقوس دیر هرمز اشاره کرد ناقوس و ساعت یادگار فتح جزیره هرمز در زمان حکومت صفویه میباشند
سردر قیصریه در ضلع شمالی میدان نقش جهان قرار دارد
.در گوشه و کنار این میدان، بناها و اثار تاریخی بسیاری به مرور زمان از بین رفته اند. . بسیاری از این بناها در اثر بیتوجهی دولتهای نالایق، بهویژه در دوران قاجار، آسیبهای فراوانی دیدند و تخریب شدند از مهم ترین آثار گمشده این میدان می توان به 110 توپ اسپانیایی از فتح هرمز، میله قپق به ارتفاع ۴۰ متری و ساختمان ساعت اروپایی اشاره کرد نزدیک مسجد شیخ لطف الله مدرسه خواجه ملک بود که در دوره قاجاریه به کلی ویران شد.در گذشته دو سرستون مرمرین تخت جمشید را به میدان نقش جهان آوردند که امروزه یکی در کاخ چهل ستون و دیگری در موزه ایران باستان نگهداری می شود.
در میدان نقش جهان چه کار کنیم؟
اگر به اصفهان رفتید، یکی از بهترین مکان ها برای گذراندن یک روز فراموش نشدنی میدان نقش جهان است این میدان تاریخی به اندازه شهر جاذبه دارد. می توانید چند روزی را به گشت و گذار در این مکان اختصاص دهید و از تمام مکان ها و دیدنی های آن لذت ببرید.در ساعات مختلف شبانه روز منظره این میدان بسیار زیباست.نورپردازی آثار تاریخی نقش جهان این مجموعه را به یکی از دیدنی های اصفهان در شب تبدیل می کند در این بخش شما را با برخی از کارهای سرگرم کننده ای که هنگام بازدید از این میدان باید انجام دهید آشنا می کنیم.
از جاذبههای تاریخی دیدن کنید
میدان نقش جهان اصفهان یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری اصفهان است و بازدید از نقش جهان باستانی یک تجربه عالی برای دوستداران سفر باستانی است. شما به راحتی می توانید یک روز یا بیشتر را صرف بازدید از این ساختمان ها کنید. آثار هنری به جا مانده بر سردر این بناها و اشیای تاریخی داخل آنها،بسیار مهم است در هرکدام از این بناها،راهنمای دارند که اطلاعاتی در مورد بنای مورد نظر به شما می دهد و به سوالات شما پاسخ می دهد.